Oooppps!! Et musikkforedrag om innspilte tabber i musikken
Oct
13
6:30pm 6:30pm

Oooppps!! Et musikkforedrag om innspilte tabber i musikken

Moderne digitale innspillingsmuligheter og studioteknologi har gjort musikken perfekt. Alt er spilt inn like høyt, trommene ligger perfekt på slaget, sangerens litt sure sang kan justeres så den treffer tonene og gitarsoloene er melodisk korrekte. Alt er produsert og tilpasset spillelistene til Spotify. Men musikken er kanskje også ørlite kjedelig?

Vi inviterer til musikk-vorspiel med Guttorm Andreasen før middag! 

I dette musikkforedraget får du med stor kjærlighet og masse musikk høre historiene om hva som skjer når Sting snubler i en kabel og slår rumpa borti pianoet rett før han synger en av signaturlåtene til The Police. The Doors kanskje mest kjente låt går for sakte, megastjernen James Blunt begynner å synge for tidlig, trommepedalen til Led Zeppelin knirker mere enn en gammel båt og hele Beach Boys er snydens og glemmer å synge vers nummer tre i en av sine mange superhits. Og alt sammen ble stående for ettertiden.

View Event →
Ducktails + DJ 99
Oct
5
8:00pm 8:00pm

Ducktails + DJ 99

Kunsthall Stavanger presenterer:

Ducktails (US)

Ducktails er prosjektet til New Jersey baserte Matthew Mondanile. Musikken blir beskrevet som nostalgisk space pop med klare referanser til 70 og 80 tallet. Han har spilt på Whitney Museum of American Art og MOMA og er nå på Europa turné for å promotere sitt nye album "Jersey Devil"

Hør mer av Ducktails via disse lenkene

https://youtu.be/Q7uoX03iep4
https://open.spotify.com/track/2EjQHNY358J7m1nUeMaWFw

Før og etter konserten spiller DJ 99 - Guttorm Andreasen (fra NRK P3/P13/P2) eklektrisk electro, yacht rock og fyrrig funk. http://www.guttormandreasen.no/

Dører 20.00. Konsertstart 21.00. Aldersgrense 18 år.

View Event →
KAPITTEL - Moddi: Forbudte sanger
Sep
23
10:00pm10:00pm

KAPITTEL - Moddi: Forbudte sanger

Artisten Moddi har funnet fram 400 sanger som har vært forbudt eller sensurert ulike steder i verden. Tolv av dem utgjør albumet "Unsongs" der Moddi har gitt noen av tekstene nye melodier.

Nå blir sangene også bok, og Moddi samtaler med journalist Guttorm Andreasen om boka Unsongs. Han har også med seg gitaren og spiller fra album-boka!

View Event →
Frilansfrokost: Multirollen som selvstendig næringsdrivende!
Sep
14
11:00am11:00am

Frilansfrokost: Multirollen som selvstendig næringsdrivende!

* Hva vil det si å jobbe med kunst og kultur i dag?

* Hva skjedde med de tradisjonelle rollene, og hvorfor har det blitt sånn at utøver og arrangør, musiker/kunstner, produsent og plateselskap- gallerist eller forlagssjef gjerne er en og samme person?

* Er bukken satt til å passe havresekken, og hvordan skjedde det?

* Hvordan får man lappeteppe av småjobber til å henge sammen?

* Hvordan gjør man ting man ikke kan? (..for det var vel verken økonomi eller jus du egentlig studerte?) 

* Hvordan skal man få tid til alt man vil, skal og bør gjøre?

* Må dagens kunster være en altmuligperson med kroniske samvittighetskvaler og angst for å sjekke saldoen? Og i så fall; finnes det noen kur?

Sjongleringen av roller, tid og penger er temaet når Guttorm Andreasen leder en samtale mellom:

Ruben Steinum, kunstner, styreleder i Unge Kunstneres Samfund (UKS), og medforfatter for boken "Å leve av kunsten - om kunstnernes arbeidsvilkår og myten om den frie frilanser". 

Synne Øverland Knudsen, multikunstner og blant annet tidligere musiker i bandet Team Me. Er sjef for Fanfare, som omtaler seg selv som multi-utgiver og et kunstnerisk produksjonshus. Fanfare er ikke så opptatt av å skille mellom det ene og det andre og gir ut både bøker, album, tidsskrift og nettbaserte prosjekter.

Espen Agøy Hegge er sertifisert kursholder i GTD for produktiv Norge. GTD står for Getting Things Done, og er en metode for personlig produktivitet. 

View Event →
Stemma. Sidsel Endresen, Solveig Kringlebotn og Grutle Kjellson i samtale med Guttorm Andreasen
Sep
6
7:00pm 7:00pm

Stemma. Sidsel Endresen, Solveig Kringlebotn og Grutle Kjellson i samtale med Guttorm Andreasen

Stemma er vår mest umiddelbare uttrykksform. I musikken kan ulike måtar å nytte stemma på vere heilt avgjerande for det musikalske uttrykket. Ikkje berre for å skildre stemningar, men òg for å definere og markere sjanger. Korleis kan ein jobbe med stemma som instrument på ulike vis?

Sidsel Endresen er ein av dei mest kjende vokalkunstnarane i Noreg, og har vore banebrytande mellom anna i jazzimprovisasjon. Operasongar Solveig Kringlebotn er blant Nordens leiande sopranar og har stått på ei rekkje operascener verda rundt. Grutle Kjellson er vokalist i det progressive metal-bandet Enslaved, og meistrar den djupe, rallande growl-en som kjenneteiknar sjangeren til fingerspissane. No møter dei musikkjournalist Guttorm Andreasen til samtale om stemma i ulike sjangrar.


Arrangementet er ein del av serien «Musikklære».

Korleis byggje ein perfekt låt eller ein symfoni? Kvifor har trioen alltid vore ei så populær bandsamansetning? Kva utfordringar møter albumformatet i den moderne musikkvardagen, og korleis er stemma med på å forsterke musikalske sjangeruttrykk?
Musikalske medium, format og uttrykk er i stadig rørsle, frå spontane ytringar i vikingtida via munnleg tradering i mellomalderen fram mot grammofonplater, kassettar, musikkvideoar og digital strøyming. Nasjonalbiblioteket inviterer i haust musikarar og fagpersonar til å snakke om ei rekkje musikalske former i utvikling. Kva ser vi på som nyskapande i dag, og korleis påverkar dei ulike musikalske uttrykka kvarandre på tvers av tradisjonelle sjangrar og format?

View Event →
Musikkprat: 70-tallet - Fra slengbukser til sikkerhetsnåler!
Aug
31
7:00pm 7:00pm

Musikkprat: 70-tallet - Fra slengbukser til sikkerhetsnåler!

Vi har hatt retroblikk på 60-tallet, 80-tallet og 90-tallet. Men hva skjedde egentlig i det kanskje mest varierte tiåret av dem alle? 70-tallet ga oss disco, punk og dinosaur-rock, men også hip hop, hardcore og new wave. Og heavy. Og ABBA. 

70-årene var musikkens ungdomstid. Ellevill, fri og eksperimenterende. Velkommen til en spennende Musikkprat med hele historien om slengbukseårene!

View Event →
Musikkprat: Swing, rock, disco og EDM. Klubbmusikkens historie
Jun
1
7:00pm 7:00pm

Musikkprat: Swing, rock, disco og EDM. Klubbmusikkens historie

Swing, rock, disco og EDM. Klubbmusikkens historie. Så lenge mennesket har hatt trommer har de hatt lyst til å danse. For dansing fører til smil, lykke og klining. 

Klubbmusikken har en lang og spennende historie, og Fred Astaire og Kygo har mye mer til felles enn det kanskje ser ut som. 

Bli med Guttorm Andreasen på en reise i 4/4, rockere og DJ'er, teknologiutvikling og svette klubbkvelder. Brede skjorteflak obligatorisk.

View Event →
99 Luftballonger #3
May
6
to May 7

99 Luftballonger #3

Det blir rock, rock, rock og rock når Guttorm Andreasen inviterer til den 3. utgaven av konsertserien 99 Luftballonger!

Supersofa, Molten Gold, Hastwerk og Gretzky gleder seg til en tung og heftig kveld og ønsker alle nye og gamle venner velkommen til en rocka helkveld på Krøsset 6. mai!

SUPERSOFA er et livehappy rockeband med pop-tendenser som spiller iørefallende låter med norske tekster og god powerpop/rockeinnpakning. Høsten 2016 fikk Supersofa mye oppmerksomhet for låten «En god mann» som ble spilt på flere radiostasjoner. Neste låt ut er Detektiv som kommer i slutten av april 2017. https://www.facebook.com/supersofaband/

MOLTEN GOLD er et band som kaster ut tung lyd med rim og rytme inspirert av den klassiske hardrock-æraen fra 70-åra. Ut fra en naiv tiltro til at gode låter i seg selv burde være nok til å bli bemerket, utgir bandet sin debut-EP våren 2017. https://www.facebook.com/moltengoldband/

HASTWERK er 5 gamle menn med dårlig tid. Derfor spiller de låtene sine så fort de bare kan. HASTWERK er gubbepunk og geriatri-stoner!https://www.facebook.com/hastwerk/

GRETZKY Gretzky er tre bros from different mothers. Powertrio som spiller dansbar bluesrock med referanser til de glade 70 årene. Etter mange år med postproduksjon kommer deres første langspiller ut i høst på Fat People Are Harder to Kidnap rec.
https://www.facebook.com/groups/395629990448588/

Guttorm Andreasen er musikkjournalist, programleder, musiker, DJ og arrangør. Han arrangerer en rekke konserter, klubbkvelder, pop up-festivaler og annet. Les mere om Guttorm på http://www.guttormandreasen.no/

CC: 180,- (+billettavgift)
Aldersgrense: 20 år
Dørene åpner: 18.00

View Event →
Big Bang Seminar: Festivals and their changing audiences
May
5
11:00am11:00am

Big Bang Seminar: Festivals and their changing audiences

TEMA/THEME:
Festivals and their changing audiences - challenges and strenghts

I forbindelse med årets Big Bang musikkfestival for barn ønsker vi velkommen til et seminar som blant annet tar for seg kulturfestivaler og dets skiftende publikum, med spesielt fokus på kulturtilbud for barn og unge.Seminaret foregår på engelsk. //
// As a part of this year's Big Bang music festival for children, we welcome you to a seminar that enlightens the topic cultural festivals and its changing audiences, with special focus on cultural events for children and youth. 
------------------------------
The seminar will take place in Stavanger Kulturskole, the building next to the concert hall. Sign up here: https://www.stavanger-konserthus.no/event/the-big-bang-seminar-festivals-and-their-changing-audiences/
------------------------------

GUTTORM ANDREASEN, one of Norway's most experienced and versatile music journalists and musicians will guide us through the day. In addition he will present his view on the strengths and weaknesses of the changing audiences in the cultural sector.

GrowOP! 2017 is Denmark's first opera festival for children and youth. It is part of the European Capital of Culture Aarhus in 2017 and has made several pilot projects to develop the opera festival and its audience. Joan Naldal will present some of them here.

EILEN VANHAESEBROECK from Belgium is a social media expert who passionately talks about the knowledge of using social media in an effective manner. She has experience from several types of organizations and companies in Belgium, and we can look forward to exciting workshops and lectures.

Finally, some of Big Bang's European network partners share their strategies for reaching out to new audiences for children and youth. 

Price: 350 NOK | Students: 150 NOK | A light lunch is included.

Would you like to experience even more Big Bang? On Saturday 6 May from 11.30 am to 04.30 pm we have the festival which is open to everyone! More information on the festival and tickets can be found here:www.stavanger-konserthus.no, phone: 51 53 70 00.
Join us and be inspired!
---
Co-funded by the Creative Europe Programme of the European Union

OM PROGRAMMET: 

Til å lede oss gjennom dagen har vi fått Guttorm Andreasen, en av Norges mest erfarne og allsidige musikkjournalister og musikere. Han vil også fortelle om hvordan han ser på styrkene og svakhetene med dette skiftet fra sitt ståsted som erfaren kulturaktør.

GrowOP! 2017 er Danmarks første operafestival for barn og unge. Den er en del av den europeiske kulturhovedstaden Århus 2017 og har gjort en rekke pilotprosjekter for å utvikle operafestivalen og dets publikum. Joan Naldal fra organisasjonen presenterer noen av dem her.

Elien Vanhaesebroeck fra Belgia er en sosial media ekspert som brenner for å formidle kunnskapen om hvordan bruke sosiale medier målrettet og effektivt. Hun har erfaring fra flere typer organisasjoner og bedrifter i Belgia, og vi kan se frem til spennende workshops og foredrag.

Til sist vil noen av Big Bangs europeiske nettverkspartnere dele sine erfaringer og strategier for å nå ut til et ungt publikum.

Pris: 350,- Student: 150,- Lett lunsj er inkludert.

Vil du oppleve enda mer Big Bang? Lørdag 6. mai kl. 11.30–16.30 har vi familiedag som er åpen for alle! Mer informasjon om familiedagen og billetter finner du her: www.stavanger-konserthus.no, telefon: 51 53 70 00.

Kom og bli inspirert!

View Event →
Musikksnakk: Lyden av betong, en hip hop reise!
May
4
7:00pm 7:00pm

Musikksnakk: Lyden av betong, en hip hop reise!

Velkommen til en ny MUSIKKSNAKK på splitter nye Kulturhuset!

MUSIKKSNAKK er en serie musikkforedrag laget av Guttorm Andreasen, musikkjournalist, entusiast, DJ, arrangør og musiker, kjent fra NRK P3/P2/P13 og som DJ 99.

I MUSIKKSNAKK får du masse musikk, historier, anekdoter, sammenhenger og de store og små musikksirklene som griper inn i hverandre hele tiden.

For noen uker siden døde Cecil Bustamente Campbell, bedre kjent som Prince Buster.

På begynnelsen av 60-tallet var han en av mange nye artister og produsenter som gjerne ville skape en egen musikalsk identitet for den helt ferske øystaten Jamaica. I 1961 ga han ut sin første single.
Prince Buster ble den aller første og største ska-stjernen. Men det kanskje viktigste han gjorde, skjedde i 1960. Da dro han opp i fjellene utenfor Kingston for å finne en gjeng bortgjemte, religiøse, mystiske og mytiske, passe sekteriske trommeslagere som spilte trommer etter eldgamle afrikanske mønstre.

Da Prince Buster produserte låta "Oh Carolina" med brødrene Foulkes og Nyabinghi-trommegruppa og rastafarianerne Count Ossie's Afro Combo som komp ante han neppe at han med det startet lyden av moderne musikk.

Uten denne låta og denne hendelsen hadde det kanskje ikke vært noe hip hop, techno, EDM, Kygo, grime, trap og alt annet vi hører på i dag.

Interessert i å få vite hvorfor og mere, og ikke minst høre masse spennende musikk på veien fram til i dag? Velkommen til Musikksnakk!

View Event →
Musikksnakk: Kraftwerk - Verdens viktigste band!
Apr
6
7:06pm 7:06pm

Musikksnakk: Kraftwerk - Verdens viktigste band!

Velkommen til en ny MUSIKKSNAKK på Kulturhuset!

MUSIKKSNAKK er en serie musikkforedrag laget av Guttorm Andreasen, musikkjournalist, entusiast, DJ, arrangør og musiker, kjent fra NRK P3/P2/P13 og som DJ 99.

I MUSIKKSNAKK får du masse musikk, historier, anekdoter, sammenhenger og de store og små musikksirklene som griper inn i hverandre hele tiden.

Denne gangen skal det handle om Verdens Viktigste Band! Og Kraftwerk er ekstremt glad i å sykle. Fra “Tour de France” til “Elektrokardiogram” – Kraftwerk er musikkhistoriens aller mest sykkelnerdete band. Kraftwerks sentralsjef Ralf Hütter har blant annet sagt at å sykle er den perfekte sammensmeltingen av de to sentrale temaene i Kraftwerks grensesprengende musikkprosjekt, menneske og maskin. I et fascinerende musikkforedrag med fokus på teknologi og historie får du hele historien om Kraftwerks sykkelrevolusjon. Gled deg til grensesprengende musikk om rytmiske reiser, krautrockens fokus på stødig mekanikk og Kratftwerks maniske oppheng på sykling. Mange mener at Kraftwerk hadde vært større enn Michael Jackson og Beatles hvis de bare ikke hadde syklet så mye. Og hvordan var egentlig det der med Kraftwerk og hip-hop?

MUSIKKSNAKK foregår i Kulturhusets LAB. Guttorm spiller relevant musikk fra kl 19. Foredrag kl. 20. Mere musikk etterpå. Og det er gratis!

Velkommen!

View Event →
Psykt BRA! - I film og tv
Mar
17
5:00pm 5:00pm

Psykt BRA! - I film og tv

Psykiske lidelser på film og TV – Hvordan påvirker det oss?

- Blir vi friskere eller sykere av å se på andre som sliter?
- Hva er fordelene, og finnes det noen ulemper, ved at film og TV fokuserer på psykiske lidelser?
-Hvordan er det å snakke om sine psykiske utfordringer på tv?
-Hvordan er det å spille en karakter med psykiske utfordringer?

Disse spørsmålene vil du få kvalifiserte svar på hvis du stikker innom hovedbiblioteket denne ettermiddagen. Hvis du har egne spørsmål, kan du sende dem inn på forhånd til: ungarena@bgo.oslo.kommune.no og på sms under samtalen.

Ordstyrer: 
Guttorm Andreasen, journalist og programleder

I panelet: 
Anders Danielsen Lie, filmskuespiller og lege
Siri Seljeseth, manusforfatter og skuespiller i NRK-serien “Unge lovende”
Gunhild Asting, regissør for dokumentarserien «Stemmene i hodet» på NRK
Same Yassin, jobber med markedsføring og kommunikasjon hos Ung Arena http://www.ungarenaoslo.no/

Det blir kakao og boller til alle :)

Vi viser dokumentarfilmen Flink pike (1 t, 13 min). Regissør: Solveig Melkeraaen, 2014 i kinoteket kl. 18.00.

Hovedbiblioteket arrangerer denne våren en samtalerekke om psykisk helse for og med unge folk. Samtalene vil ha hvert sitt fokusområde: Psykt bra! - i musikken, - i film og tv, - i litteraturen. Vi inviterer deltakere som har kjent problemer på kroppen til samtaler om livets utfordringer, og blir forhåpentligvis litt klokere! Vi gir også musikk, film- og litteraturtips til hver samling.

View Event →
Samtiden: Koranen og islam - hva er det vi ikke forstår?
Mar
13
7:00pm 7:00pm

Samtiden: Koranen og islam - hva er det vi ikke forstår?

SAMTIDEN-LANSERING: KORANEN og islam – hva er det vi ikke forstår?

Velkommen til lansering av Samtiden nr. 1–2017. Hovedtema: Koranen.
Hva sier Koranen egentlig om jihad og likestilling? Hvordan skal vi lese den? Hva betyr Koranen i dag? Koranen er omdiskutert, men diskuteres lite. Enten du er islamkritisk eller ikke, muslim eller ikke, troende eller ikke: Koranen angår deg.

Samtiden samler noen av verdens fremste eksperter på Koranen og islam i samtale med Åsne Seierstad. 

NB: Arrangementet er gratis og begynner kl 19:00 presis. Møt opp i god tid for å få plass. Ikke alkholservering mellom 18.30 og 20.30

– – –

PROGRAM
19:00 Awais Saqib (profesjonell qari; en som resiterer fra Koranen; tilknyttet Minhaj Ungdom) og Anders Danielsen Lie (skuespiller) leser fra Koranen
19:05 Innledning ved Christian Kjelstrup, ny redaktør i Samtiden
19:15 Åsne Seierstad i samtale med John Esposito, Karen Armstrong og Joseph Lumbard
20:30 DJ 99 Guttorm Andreasen spiller loungemusikk fra muslimske land. Tappekranene åpnes

View Event →
NKA presenterer på By:Larm: Kulturmoms - er tiden inne?
Mar
2
12:30pm12:30pm

NKA presenterer på By:Larm: Kulturmoms - er tiden inne?

KULTURMOMS - Er tiden inne? Utfordringer og veien videre.

Det er nå 10 år siden Kulturmomsutvalget ble nedsatt, og det er åtte år siden de konkluderte med at en hel kulturbransje burde være underlagt lavmoms. En mer eller mindre samlet musikkbransje gikk da sammen mot innføringen av moms på konsertbilletter og kjempet frem et unntak for musikk og scenekunst. Bransjen fryktet at publikum ville ende opp med regningen grunnet økte billettpriser. I tillegg ville innføring av moms by på store belastninger for mindre arrangører, da kravene til regnskapsføring og administrasjon ville øke betraktelig.

I dag tar store deler av bransjen til orde for å få innført moms på musikk og scenekunst, med argumenter som omtaler at man taper mer enn man vinner på unntaket. NKA inviterer til samtale, og har med seg en rykende fersk utredning laget av PwC - på bestillng fra NKA og GramArt. Hvor står vi i dag? Hva er utfordringene knyttet til innføring av kulturmoms? Hvilke premisser må ligge til grunn, og hva er fordelene og ulempene for arrangørfeltet?

Norske Konsertarrangører ønsker velkommen til samtale og diskusjon rundt det som igjen kanskje er kulturbransjens heteste politiske tema.

Panel:
Moderator: Guttorm Andreasen, Musikkjournalist
Innledning ved: Marit Barth, Partner, AdvokatfirmaetPricewaterhouseCoopers

Torbjørn Heitmann Valum, daglig leder, NKA
Trine Skei Grande, Parlamentarisk leder, Venstre
Thomas Andre Valnes, Økonomi- og salgssjef, Øyafestivalen
Per-Harald Nilsson, Administrerende direktør, Stavanger konserthus
Wiggo Erling Larsen, Norsk Bluesunion (NBU) - Norwegian Blues Union

View Event →
Norsk musikk på radio - Hvaskjer'a?
Mar
2
11:00am11:00am

Norsk musikk på radio - Hvaskjer'a?

NORSK MUSIKK PÅ RADIO - HVA SKJER'A?!

Presentert av Nopa og Musikkforleggerne
NB: Dette er et arrangement ifm. by:Larm og deltagere må ha delegatpass.

Med innføringen av DAB står vi ovenfor et veiskille i norsk radiohistorie. Musikken som spilles på radio setter en hel næring i bevegelse og vil ha konsekvenser for hele musikkbransjen: låtskrivere, bookingagenter, musikkforlag, plateselskap, managere, musikere, festivaler, klubber, pressen og så videre. Når Norge nå, som eneste land i verden, slukker FM-nettet, hva vil skje med norskprodusert musikk på norsk radio fremover? Velkommen til debatt med et topptungt panel der det diskuteres alt fra spillelistemakt til fallgruver og muligheter for norsk musikk på radio!

Tove Bøygard er artist og aktuell med det kritikerroste albumet «Blå Toner». Bøygard er nestleder i NOPA og initiativtaker til forslaget om en incentivordning for radiokanaler som spiller norsk musikk.
Willy Martinsen er kommunikasjonssjef i TONO.
Mads Bugge er musikksjef i NRK p3 med lang radiofaglig erfaring på ledernivå.
Lasse Kokvik er direktør i Radio Norge og har lagt fartstid i kommersiell radio.

Moderator: Guttorm Andreasen

View Event →
MUSIKKSNAKK: Jorda rundt på 80 minutter!
Mar
1
7:00pm 7:00pm

MUSIKKSNAKK: Jorda rundt på 80 minutter!

Nå blir det MUSIKKSNAKK på Kulturhuset!

MUSIKKSNAKK er en serie musikkforedrag laget av Guttorm Andreasen, musikkjournalist, entusiast, DJ, arrangør og musiker, kjent fra NRK P3/P2/P13 og som DJ 99.

I MUSIKKSNAKK får du masse musikk, historier, anekdoter, sammenhenger og de store og små musikksirklene som griper inn i hverandre hele tiden. Og du kan drikke øl.

I det første musikkforedraget i serien, "Jorda rundt på 80 minutter", får du en oversikt over hva som beveger seg i det globale musikkbildet akkurat nå. Du får høre om kuduro og grime, reggaetón fra Cuba, kirgisisk hip hop, kinesisk punk, samisk electronica, balkansk folkemusikk, bachata fra Karibia og Baile Funk fra favelaene i Rio. Her får du en glimrende anledning til å få høre på og lære noe om vår nye globale musikkvirkelighet.

MUSIKKSNAKK foregår i Kulturhusets LAB. Baren åpner og Guttorm spiller relevant musikk fra kl 19. Foredrag kl. 20. Mere musikk etterpå. Og det er gratis!

Velkommen!

Du kan lese mere om Guttorms musikkforedrag her.

View Event →
Psykt BRA! - I musikken
Feb
10
4:30pm 4:30pm

Psykt BRA! - I musikken

Stadig flere av elevene som oppsøker helsesøster på skolen, gjør det fordi de sliter psykisk. Hovedbiblioteket arrangerer denne våren en samtalerekke om psykisk helse for og med unge folk. Samtalene vil ha hvert sitt fokusområde: PsyktBRA! - i musikken, - i filmen, - i litteraturen. Vi inviterer deltakere som har kjent problemer på kroppen til samtaler om livets utfordringer, og blir forhåpentligvis litt klokere. Vi gir også musikk, film- og litteraturtips til hver samling.

Første samtale: PsyktBRA! - i musikken. 
Vi spør:
- Sammenbrudd, rus og psykiske knekker. Musikkhistorien er full av personlige kriser. Hvorfor?
- Hvilken betydning har det for folk flest at artister står fram og forteller om sine utfordringer?
-Kan biblioteket ha betydning for vår mentale helse?

Ordstyrer: Guttorm Andreasen, musikkjournalist, radioprogramleder, musiker og DJ

 

I panelet:
Claes Olsen, tidligere manager for musikeren St. Thomas, bookingansvarlig Øya-festivalen
Silje Halstensen, kjent som Bendik, musiker
Monica Ifejlika, singer-songwriter i artistkollektivet Queendom
Same Yassin, DJ og musiker og jobber med markedsføring og kommunikasjon hos Ung Arena (http://www.ungarenaoslo.no/
)

Dokumentarfilmen om St. Thomas: «Burn the place you hide» (1 t, 55 min) Regissør: Richard Knights, 2016 vises i kinoteket kl. 17.30

View Event →
Musikkprat: Er rocken død?
Feb
9
7:00pm 7:00pm

Musikkprat: Er rocken død?

Er rocken død? Javisst er den vel det! Eller? 

Musikkfolk har i mange år sagt at den gamle opprørsmusikken vrir seg i de siste sprellene, langt nede i graven, glemt i skyggen av hip-hop og EDM. Men plutselig blir det egen rockefestival på By:Larm og noen av landets mest spennende band (fra Bendik til Blomst til Deathcrush) spiller jammen meg råkk. 

Guttorm Andreasen forteller om og spiller den (nygamle) rocken.

 

View Event →
Frilansfrokost: Musikere og helseutfordringer
Jan
30
11:00am11:00am

Frilansfrokost: Musikere og helseutfordringer

Årets første Frilansfrokost følger opp et av temaene som har vært mye diskutert ved inngangen til det nye året: Musikeres helse. 

I kjølvannet av 2016, der mange kjente og kjære artister og musikere gikk ut av tiden, sørget publiseringen av en doktorgradsstudie ved Nord Universitet for at temaet fysisk og psykisk helse har blusset opp her hjemme, som noe som også omhandler den jevne frilansmusikeren. Studiet, som ble publisert under tittelen Sleep, mental health and use of mental healthcare services among norwegian musicians bygger på intervju av 1600 MFO-medlemmer, og viser blant annet at tilfeller av angst og depresjon er dobbelt så utbredt i denne yrkesgruppen som i andre yrkesgrupper. 

Så, hvilken hverdag har frilansmusikeren, hva er årsakene til helseutfordringene blant msuikere, hva kan endres, hvilke normer og hvilken etikk ligger til grunn i den bransjen vi lever i, og hvor ligger ansvaret for å endre på dette?

På Sentralen 30. Januar kommer Andy Inglis (manager) Ine Hoem (artist) og Ottar Bjerkeset, som var prosjektleder og veileder for studien Sleep, mental health and use of mental healthcare services among norwegian musicians, for å snakke om dette. Samtalen, som vil bli holdt på engelsk, ledes av Guttorm Andreasen.

Gratis inngang, og gratis kaffe! Vel møtt!

Frilansfrokost arrangeres av Samspill, Nordic Black Theatre og MØST

View Event →
Classic Album Sundays - Van Morrison: "Astral Weeks"
Jan
29
6:00pm 6:00pm

Classic Album Sundays - Van Morrison: "Astral Weeks"

Jeg skal jammen meg få prate om Astral Weeks! Kom, kom!

Event her.

Dette skriver Classic Album Sundays:

"Classic Album Sundays med Guttorm Andreasen presenterer
VAN MORRISON - Astral Weeks (Warner Bros., 1968)

(dørene åpner kl. 18, albumpresentasjon fra kl. 19)

Vi innleder det nye året med en av de mest betydningsfulle plateutgivelsene gjennom tidene, Van Morrisons ’Astral Weeks’ (Warner Bros.), innspilt over tre runder i Century Sound Studios i New York høsten 1968 med produsent Lewis Merenstein (Curtis Mayfield, The Mamas & the Papas, John Cale) og under uvurderlig ledelse i studio fra en av de mange jazzmusikerne som var leid inn for anledningen, bassist Richard Davis. Etter å ha hørt historiene rundt utgivelsen skrur vi av mobiltelefonene og lytter til albumet i sin helhet på et lydanlegg med en dynamikk og presisjon som åpner sider av musikken du ikke ante var der.

GUTTORM ANDREASEN
Lytteklubbvert Kent Horne har denne gang med seg journalist og musikalsk altmuligmann Guttorm Andreasen for en samtale rundt albumet. Mange av oss husker Andreasen fra ulike musikkprogrammer i radio og tv gjennom en årrekke, som for eksempel gjennom Wasabi, Stereo og nå sist Guttorm! på NRK P13. Eller vi kjenner ham som DJ, musiker eller foredragsholder, og vet hvordan hans smittende entusiasme og enorme referanseapparat har hjulpet oss å utvide kunnskapen og assosiasjonene rundt det vi hører. I kveld deler han sine inntrykk fra en plate som har fulgt ham siden tidlig ungdom.

Sir George Ivan Morrisons andre langspiller har ikke bare vist seg relevant for mange av sine lyttere gjennom ulike faser av livet, men har også inspirert andre store artister til å forlenge reisen i det kosmos den nordirske singer-songwriteren satte ut på mot slutten av 60-tallet, bare et par og tyve år gammel. Elvis Costello, Joan Armatrading, Bruce Springsteen, Fleet Foxes og Jeff Buckley, for å nevne noen, har alle beskrevet hvordan musikken har påvirket dem i arbeidet. Men til tross for den endeløse rekken av beundrere for denne sjelsettende samlingen av jazzorkestrale, vokal- og gitarbaserte låter, kan det samtidig være vanskelig å lese et overordnet budskap i Van Morrisons opus. Hans frie, impresjonistiske uttrykksmåte og albumets noe tilfeldige unnfangelse resulterte nærmest i et slags utilsiktet mesterverk.

FØR OG ETTER
Sangene kom fra ulike perioder av Morrisons låtskriverkarriere, poesien på baksiden av albumcoveret ble skrevet år før utgivelsen og innspillingene var nokså spontane og på langt nær så omhyggelig planlagt som mange av de andre klassikerne fra denne tiden, da bruken av multitracks og studioeffekter var blitt mer vanlig og låtene gjerne bygget opp rundt albumets forhåndsdefinerte kreative konsept. 

Her var det produsent Merenstein som bestemte rekkefølgen på låtene for LP-platens to sider, delt inn i to sekvenser, ”In the beginning” på side 1 og ”Afterwards” på side 2, en sammenstilling Van Morrison selv aldri følte seg helt komfortabel med. Han ønsket tvert imot å rette på misforholdet, men lot det passere da han skjønte hvordan folk lyttet til plata, tilla den eget innhold, kom med uventede tolkninger og fant skjulte betydninger mellom linjene. 

Slik beskrev han selv materialet og fenomenet for LA Times noen år senere:

“They are timeless works that were from another sort of place - not what is at all obvious. They are poetry and mythical musings channeled from my imagination. The songs are poetic stories, so the meaning is the same as always — timeless and unchanging. The songs are works of fiction that will inherently have a different meaning for different people. People take from it whatever their disposition to take from it is.”

AUDIO MENY
(Leveres av Duet Audio og Midas Reference)

PLATESPILLER: Torents TD 2035
TONEARM: SME 309
STIFT: Ortofon Cadenza Black
FORFORSTERKER: Soulution 520 med phonotrinn
EFFEKTFORSTERKER: Auralic Merak 2×800W
HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

KJØREPLAN
18.00 Dørene åpnes – albumrelatert musikk
19.00 Albumpresentasjon: Kent Horne med Guttorm Andreasen
19.25 Albumlytt: Van Morrison – ‘Astral Weeks’
20.15 Spørsmål & svar m/publikum
20.30 Albumrelatert musikk

View Event →
Tett på: Alexander Aga Røynstrand og Thov Wetterhus
Jan
29
3:00pm 3:00pm

Tett på: Alexander Aga Røynstrand og Thov Wetterhus

To relativt unge menn i sin aller beste alder delar scene for fyrste gong sundag 29.januar, og publikum får sjå og høyre Alexander Aga Røynstrand og Thov Wetterhus alldeles “Tett på.

Thov Wetterhus frå Nore har vunne landskappleiken på munnharpe ikkje mindre enn fem gonger, no seinast i 2016! Det energiske eggande spelet til Numedølen har blitt ein favoritt blant både publikum, dansarar og dommarar dei seinaste åra, og den knallharde grooven hass har blitt lagt merkje til av musikarar langt utanfor folkemusikken. No vert det høve til å høyre den viritouse unge mannen med munnharpe på Riksscenen.

Alexander Aga Røynstrand kjem frå Granvin i Hardanger. Han byrja å spela hardingfele med Knut Hamre som lærar i kulturskulen berre 7 år gamal, og har seinare hatt læremeistarar som Åse Teigland, Steinar Rygg, Jan Beitohaugen Granli, Torgeir Straand, Frank Rolland, Susanne Lundeng og Øystein Velure for å nevne nokon. Han har delteke på ei rekkje kappleikar og arrangement sidan han var 12 år og har studert folkemusikk ved Høgskolen i Telemark og ved Ole Bull Akademiet på Voss.

Etter konserten har Guttorm Andreasen ein uformell samtale om dei viktige tinga i livet, slik som folkemusikken og havet, med dei to karane. 

Vel møtt - tett på!

Alexander Aga Røynstrand – hardingfele
Thov Gudbrand Wetterhus – munnharpe

View Event →
KONSERT: Multi-NO!!!-festivalen
Jan
6
10:30pm10:30pm

KONSERT: Multi-NO!!!-festivalen

Denne fredagen spiller jeg konsert på den fantastiske MultiNO!!!-festivalen, en internasjonal festival for improvisert/eksperimentell/støy-musikk. Jeg tar med meg gitaren og spiller sammen med to jeg ikke kjenner fra før, GDR på elektronikk og Francesco Zedde på trommer, det blir strålende moro!

Deichman på Løkka, kl. 22.30, konserter hele kvelden, velkommen!

Event her

View Event →
FOREDRAG: Musikkprat/Lyden av betong - en hip hop-reise fra Jamaica til trap og grime
Dec
1
6:00pm 6:00pm

FOREDRAG: Musikkprat/Lyden av betong - en hip hop-reise fra Jamaica til trap og grime

Den elektroniske musikken dominerer verden tungt for tiden. Fra EDM til Kygo, fra Justin Bieber til OL. Men EDM og Tropical House er sååå 2015. På kanten av det aller elektronisk hippeste akkurat nå finner du grime og trap. Artisten Skepta vant nylig Mercury, den mest prestisjetunge musikkprisen i Storbritannia, det var egen grime-scene på Øya og på Soundcloud dominerer Trap-remixene av kjente låter fra kjente artister.

Så hva har 60-talls Jamaica, old skool hip-hop, svett sydstatsmusikk og betongblokkene i sør-London rett etter tusenårskiftet felles? Alt dette, og mere til, får du vite i dette musikkforedraget med Guttorm Andreasen.

Velkommen!

Musikkprat er et samarbeid mellom FolkenSølvberget, Stavanger kulturhus og STAR.

Event her.

View Event →