Guttorm holder musikkforedrag om orgelets historie, Orgelkraft, Stavanger Konserthus, 2016. Foto: Bo Randullf.

Guttorm holder musikkforedrag om orgelets historie, Orgelkraft, Stavanger Konserthus, 2016. Foto: Bo Randullf.

Skal du ha konferanse, fagdag, festival eller kanskje en viktig sosial kveld på jobben? Da kommer Guttorm gjerne og holder musikkforedrag for dere! Passer perfekt for bedrifter, konferanser, festivaler og folk som er glade i musikk.

I det mest populære foredraget, "Oooppss… - innspilte tabber i musikken", får du humor, teknologi og alle de rare historiene bak tabber i innspilt musikk fra 1857 til i dag. Hør Sting som snubler i et piano i “Roxanne”, Bowie som kjefter på bassisten, Beach Boys som er dritings, David Gilmour som hoster på en av Pink Floyds mest kjente låter, smultringkrisen til Lynyrd Skynyrd og Kurt Cobain som synger på feil sted. Og masse mere!

"Jorda rundt på 80 minutter", gir deg en rykende fersk oversikt over hvordan Verden høres ut musikalsk akkurat i dag. Latino, K-Pop, Balkan, reggaetón, grime og afrobeats. Hvilke trender gjelder? Hva skjer i morgen? Dette meget aktuelle musikkforedraget deg også faglig relevant innsikt og inspirasjon i en global og digital hverdag som få rekker å følge med på.Guttorm Andreasen skreddersyr gjerne et foredrag som passer akkurat spesielt til din anledning, og har lang erfaring med det. Se liste under.

Guttorm Andreasen holder også populære foredrag om journalistikk, intervjuteknikk, programledelse i radio og tv, hvordan treffe ditt publikum og lignende.

“Guttorm tok oss i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet med på en hurtig reise «Jorda rundt» på bare 60 minutter. Vi fikk en utrolig spennende og artig gjennomgang av musikktrender fra hele verden, oppdatert med helt ferske låter. Reisen kunne godt vart lenger og vi fikk alle lyst til å riste på rumpa og kaste oss ut på dansegulvet underveis. Engasjerende og lærerikt!”

Hanne Løfsnes, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, november 2018

“Guttorm er en glimrende formidler med et smittende engasjement. Med lydeksempler og kuriøse fakta presenterte han oss for noen av musikkhistoriens viktigste og mest talentfulle kvinner. Vi lærte mye og lo mye!”

Hanne Sæthre Thunestvedt, prosjektleder Vill Vill Vest konferansen/festival, oktober 2019

(For flere kommentarer fra kunder, se lenger ned på siden)

 

Her er noen av musikkforedragene du kan velge:

- Fra mammutbein til gamle banjoer - en musikalsk reise i innovasjon, teknologi, kreativitet og strømbrudd"

Gjennom hele musikkens - og menneskets - historie har utviklingen foregått midt i skjæringspunktet mellom innovasjon, teknologi, flaks og kreativitet. Musikere har alltid tenkt langt utenfor alle bokser. og innovasjon og kreativitet har vært helt sentralt i musikkhistorien. I dette foredraget får du blant annet høre om tidenes første instrument, om en streamingtjeneste fra 1800-tallet med verdens største instrument, om hvordan lyden av metalmusikk oppsto som følge av dårlig HMS i industri-England og hvordan et banjosample og en genial markedsføringsplan på sosiale medier hjalp en ung, svart homofil gutt med å lage tidenes aller mest populære hitlåt. Et perfekt foredrag for deg som er opptatt av innovasjon, teknologi, kreativitet, inspirasjon og musikk!

Oooppss - innspilte tabber i musikken!

Musikken har forandret seg. Moderne digital innspilling og studioteknologi har gjort musikken perfekt og veltilpasset spillelistene på Spotify. Alt er spilt inn like høyt, trommene ligger nøyaktig på slaget, sangerens litt sure sang justeres så den treffer tonene og gitarsoloene er melodisk perfekte. Men den har kanskje også blitt ørlite kjedelig? I dette spennende og morsomme musikkforedraget får du masse humor, teknologi og alle de rare historiene bak tabber i innspilt musikk fra 1857 til i dag. Hør Sting som snubler i et piano i “Roxanne”, Bowie som kjefter på bassisten, Beach Boys som er dritings, David Gilmour som hoster på en av Pink Floyds mest kjente låter, smultringkrisen til Lynyrd Skynyrd og Kurt Cobain som synger på feil sted. Du får selvfølgelig høre all musikken også. Et perfekt bløtkakeforedrag etter at den faglige delen av dagen din er over!

- Get Ur Freak On - de 27 viktigste kvinnene i musikkhistorien, fra Enheduanna til Missy Elliott

Visste du at countryartisten Kitty Wells laget den første feministiske disse-låta allerede i 1952? At indiske Lata Mangeshkar har spilt inn over 30 000 låter? At den millionselgende gitaristen Mary Ford oppfant den revolusjonerende overdub-metoden for studioopptak, at Daphne Oram loddet og laget de aller første elektroniske instrumentene eller at Patti Page solgte 100 millioner plater på 50-tallet? Fra religiøse yppersteprestinner i Ur til jazzpionerer, bluessangere, tekno-gitarister, klassiske arabiske sangere, rockere, countrysmartinger, hip hop-eksplosjoner og punkeprovokatører så har det alltid vært banebrytende kvinner helt sentralt i alle populærmusikksjangre. Hør de spennende historiene om Enheduanna, Ellen Muriel Deason, Trixie Smith, Sister Rosetta Tharpe, Melissa Arnette Elliott, Patti Smith, Viv Albertine, Madonna, Umm Khaltoum, Kathleen Hanna og en rekke andre sentrale kvinner i musikkhistorien. SPILLELISTE HER!

- Jorda rundt på 80 minutter - lyden av Verden akkurat nå!

Hvordan høres verden ut musikalsk akkurat i dag? Hvilke genre er det som gjelder og hvor kommer de fra? Her får du en oversikt over hva som beveger seg i det globale musikkbildet akkurat nå. Du får høre om kuduro og grime, reggaetón og bachata, afrobeats, K-pop, samisk gangstarap, balkansk hip hop, afrotrap og Baile funk fra favelaene i Rio. Og vet du at musikken til Ed Sheeran egentlig kommer fra Jamaica? I dette musikkforedraget får en glimrende anledning lære noe om vår nye globale digitale musikkvirkelighet, og ikke minst høre all musikken. Fascinerende, viktig og relevant for de fleste jobbsituasjoner også. Et veldig populært foredrag!   SPILLELISTE HER!

- Kraftwerk, sykling og krautrockens mekanikk

Verdens kanskje Aller Viktigste Band er ekstremt glad i å sykle. Fra “Tour de France” til “Elektrokardiogram” – Kraftwerk er musikkhistoriens aller mest sykkelnerdete band. Kraftwerk-sjef Ralf Hütter har blant annet sagt at å sykle er den perfekte sammensmeltingen av de to sentrale temaene i Kraftwerks grensesprengende musikkprosjekt, menneske og maskin. I et fascinerende musikkforedrag med fokus på teknologi og historie får du hele historien om Kraftwerks sykkelrevolusjon. Gled deg til grensesprengende musikk om rytmiske reiser, krautrockens fokus på stødig mekanikk og Kratftwerks maniske oppheng på sykling. Mange mener at Kraftwerk hadde vært større enn Michael Jackson og Beatles hvis de bare ikke hadde syklet så mye. Og hvordan var egentlig det der med Kraftwerk og hip-hop?   SPILLELISTE HER!

- Lyden av betong - en hip hop-reise fra Jamaica til trap og grime

Den elektroniske musikken dominerer verden tungt for tiden. Det er EDM og Kygo, Justin Bieber, techno og post-tropical house. Men EDM og Tropical House er jo såå 2015! På kanten av det elektronisk aller hippeste akkurat nå finner du grime og trap. Artisten Skepta vant nylig Mercury-prisen, den mest prestisjetunge musikkprisen i Storbritannia og det var egen grime-scene på på Øya i 2016. På musikknettstedet Soundcloud dominerer trap-remixene av kjente låter fra store artister. Bli med på en fascinerende reise fra 60-tallets Jamaica via old school hip-hop til svett sydstatsmusikk og betongblokkene i drabantby-London rett etter tusenårsskiftet. Det er lyden av betong.   SPILLELISTE HER!

- "53rd and 3rd": New York 1976-1982 - Punk, hip hop, salsa, disco, new wave og no wave! 

I 1976 ga Ramones ut sin debutplate. I 1982 tok Afrika Bambaataa trommemaskiner og tysk futurisme inn i hip hopen. I de 6 årene i mellom var New York det aller viktigste stedet på jorda hvis du var musikkinteressert. Det er egentlig ikke helt til å forstå, sånn i ettertid, hvor ekstremt viktig og innflytelsesrike disse årene var. Du hører lyden av det fortsatt i musikken i dag, overalt, hele tiden, fra hip hop til trap til rock til grime til pop, EDM og house. Bli med til New York! SPILLELISTE HER!

- "WE LOVE THE OTHER 80s!"

I det omreisende 80-tallskonseptet "We Love the 80s" får du høre glatt synthpop og avanserte hårfrisyrer fra Alphaville til Samantha Fox. Masse danser og smiler i hvitt og rosa. Og det er jo flott. Men hva skjedde med resten av 80-tallet da? Hvor er thrash metal, house, cowpunk, hardcore, acid, hip hop og alle de andre genrene som definerte dette helt sentrale tiåret? I musikkforedraget "We Love the OTHER 80s" får du alle de andre sidene av 80-tallet. Det blir nok litt hår og gitarer her også, men først og fremst alle de spennende genrene, låtene, artistene og teknologiske tilfeldighetene som gjør at vi fortsatt husker 80-tallet som et av de mest spennende tiårene i musikkhistorien. Det begynte med trommene i et studio som Richard Branson bygget i vest-London høsten 1979.   SPILLELISTE HER!

 - "I hear a New World..." - Et musikkforedrag om den elektroniske musikkens historie fra Francis Bacon til Kygo

Elektronisk musikk. Maskinmusikk. Synthesizere, samplere og roboter. I dag dominerer den elektronisk genererte og produsert musikken de fleste genre, fra EDM til hip hop og alt midt i mellom. I den totale digitale dataalderen tar vi elektronisk musikk for gitt. Men det har ikke alltid vært sånn. Det er bare én generasjon siden Kraftwerk var en sensasjon og musikere var redde for å miste jobbene sine når maskinene tok over. I dette spennende musikkforedraget får du høre den elektroniske musikkens historie, fra den spede begynnelsen på slutten av 1800-tallet, via den ytterste undergrunn og eksperimentelle komponister til synthpop, house, techno og dagens populærmusikk. Du får historier, anekdoter, rare oppfinnere, teknologi, tilfeldigheter og spennende sammenhenger. Og du får selvfølgelig høre all musikken underveis, fra Depeche Mode til Arne Nordheim og fra Biosphere til Donna Summer!   SPILLELISTE HER

- “Could you be loved?” - Hele historien om Jamaica!

Gang på gang snakker Guttorm om Jamaica i musikkforedragene sine. Verdens viktigste musikkland, sier han. Jepp, det er helt sant alt sammen. Mento, toasting, dub, DJ’ing, riddim, dancehall, ska, reggae, Ed Sheeran, Bob Marley og Rihanna. Endelig får du hele historien om hvorfor Jamaica er verdens viktigste musikkland og hvorfor man kan si at nesten all musikken vi hører på i dag kommer derfra! SPILLELISTE HER

Fra Bach til hip-hop!

Alt henger sammen, gjør det ikke? Joda, men hvordan er den egentlige historien? Med engasjerende historier og massevis av spennende lydklipp får du høre hvordan musikken har reist fra Bach og et klassisk Europa, blandet seg med lokale feler og trommer i Kingston, Wigan og Düsseldorf og endt opp i dagens fullstendige genrefrie-alt-er-lov-tilstand. Hvorfor begynte DJ’er å scratche, hvem hadde for 100 år siden den første radio-DJ-sendingen, hva er et 'break' og hvorfor i all verden er Blondie helt sentrale i utviklingen av hip-hop? Dette er noen av spørsmålene du får svar på i dette spennende foredraget!

- 70-tallet, så mye mer enn punk og disco!

Brune slengbukser, boring old farts, disco med store flapper, sjokkerende frisyrer og helgestengt verden. Okei. Men også punk, hardcore, house, power pop, glam, dub, new wave, no wave, afrobeat, funk, frijazz, hip hop, synthpop, heavy metal og krautrock! 70-tallet har tidvis hatt et ufortjent dårlig musikalsk rykte. I dette spennende musikkforedraget får du vite hvorfor 70-tallet var så ekstremt viktig i musikkhistorien og hvorfor dagens hippeste musikere kikker tilbake til det Gyldne 70-tallet!   SPILLELISTE HER!

- Swing, disco, funk og EDM - Klubbmusikkens historie fra Astaire til KYGO   

Så lenge mennesket har hatt trommer har de hatt lyst til å danse. For dansing fører til smil, lykke og klining. Klubbmusikken har en lang og spennende historie, og Fred Astaire og Kygo har mye mer til felles enn det kanskje ser ut som. Bli med på en reise i 4/4-takt, rockere og DJ'er, teknologiutvikling og svette klubbkvelder. Brede skjorteflak obligatorisk.   SPILLELISTE HER!

- METAL GOES POP!

Metal oppsto i midt-England helt på tampen av 60-tallet, men egentlig veldig lenge før det. Siden sent 60-tall har Metal vært en av musikkens aller kraftigste og mest eksperimenterende undergenre. Fra svartmetall til skatemetal til discometal og Hear'n'Aid. Metal blander seg med alt og alt vil blande seg med metal. Innimellom er Metal jammen meg også på hitlistene. Her får du høre hele historien, fra Vest-Afrikanske rytmemønstre via skiffle til dagens fantastisk varierte metalMetal-landskap. Ta på deg håret og kom!   SPILLELISTE HER!

- Sigøynermusikk fra Rajastan til Elias!

Alt om om den spennende sigøynermusikken, fra Balkan, India, Spania, Øst-Europa og Norge. SPILLELISTE HER!

 

Guttorm Andreasen har også laget spesialbestilte musikkforedrag om

- 1977 - Musikkhistoriens mest spennende år!     Til 40-års jubileumskonsert for utgivelsen av Sex Pistols' "Never Mind the Bollocks, Here's the Sex Pistols". Bandet BODIES spilte hele albumet på Gaffel & Karaffel i Stavanger   SPILLELISTE HER!

- Orgelets historie     Til festivalen Orgelkraft, Stavanger Konserthus, 2016   SPILLELISTE HER!

- Skandaler i musikken - fra Stravinsky til Pussy Riot     For Stavanger Symfoniorkesters publikum   SPILLELISTE HER!

- La música cubana - Cubas musikk fra trova til cubatón For Rogaland Cigar Forum, til en temakveld om Cuba SPILLELISTE HER

- Musikk fra alle landene med regnskog - Historie, lyd og jungel   For Regnskogfondet

- Lyrikk og hip-hop, fra oldtidshulene til Ur og Karpe Diem     Inspirasjonsforedrag for alle 1. klassingene på St. Olav Videregående Skole, Stavanger

- The music of Norway. From the black woods to the light mountains      Musikkforedrag om norsk musikk, laget på oppdrag for UD. Holdt flere ganger for diverse utenlandske journalister, kulturarbeidere, firmaer og UD-aspiranter

- Punk, new wave og den nye musikken 1976-82      Til utstillingsåpning av fotograf Fin Serck-Hansens utstilling "Musikkfotografier 1979-1986"   SPILLELISTE HER!

- 84/85 - Hele historien     Til Musikkprat på Folken i Stavanger. I Rogaland er NRKs radioserie om musikken fra 84/85 blitt en populær serie!   SPILLELISTE HER!

Afrika - All musikken på en gang   Til åpent møte for Fellesrådet for Afrika

- Er rocken død? Jada. Neida.     Til Musikkprat på Folken i Stavanger   SPILLELISTE HER!

- David Bowie - før "Space Oddity"      Laget for Ny Musikk Stavanger, før Bowie-konsert med Alpaca Bowie på Spor 5   SPILLELISTE HER!

 

Her er hva noen av oppdragsgiverne sier:

«Guttorm er en mann med mange evner. Som konferansier har han en fantastisk evne til å fange publikum. I sine foredrag kommer hans kunnskap om musikkhistorien frem og han nøster opp slående lytteeksempler. Det skal godt gjøres å finne andre i dette landet som sitter inne med den brede musikkkunnskapen i sjangre som Guttorm viser i sine foredrag og som DJ 99.»

- Kim Alexander Holmøy, bookingsjef, Kulturhuset i Oslo

“Guttorm Andreasen tok oss i Integrerings- og mangfoldsdirektoratet med på en hurtig reise «Jorda rundt» på bare 60 minutter. Vi fikk en utrolig spennende og artig gjennomgang av musikktrender fra hele verden, oppdatert med helt ferske låter. Reisen kunne godt vart lenger og vi fikk alle lyst til å riste på rumpa og kaste oss ut på dansegulvet underveis. Engasjerende og lærerikt!”

- Hanne Løfsnes, Integrerings- og mangfoldsdirektoratet, november 2018

“Takk for turen Guttorm!  Kunnskapsrik formidling på høyt nivå med humor og fakta. Jorden rundt på 60 minutt, flotte musikalske eksempler på hva verden har å by på akkurat nå. Spennende reise som anbefales på det varmeste!”

- Siv Rødland, Oljedirektoratet, tilrettelegger for Oljedirektøren

For oss var det lærerikt, engasjerende og veldig moro å få en erfaren radiomann som Guttorm på besøk med foredrag om intervjuteknikk, konseptutvikling og alt vi ellers måtte lure på om radio. Han sitter på en utrolig mye kunnskap og erfaring om tema, og vi satt veldig pris på at han tok seg tid til å dele det med unge radioentusiaster som oss."

- Truls Lier, daglig leder i Studentradioen i Bergen

"Guttorm Andreasen har en utrolig innsikt og oversikt. Sammen med en superinspirerende presentasjon, gode musikkeksempler og en haug med morsomme anekdoter var det en glede å høre hans musikkforedrag fra begynnelse til slutt." 

- Stein Bjelland, styreleder, Fond for lyd og bilde

«Sammen med Guttorm lager vi i STAR forelesningsserien Musikkprat. Hans formidlingsevne, -glede og grenseløse kunnskap gjør at en lærer noe nytt hver eneste gang.»

- Martha Lyse, daglig leder, STAR

"Veldig spennende og inspirerende foredrag - og verdien dette har i form av private musikkopplevelse etterpå, er enorm! Guttorms presentasjon åpnet nye musikalske dører jeg ikke ante eksisterte. Ble veldig inspirert til å lete opp ny musikk til eget bruk. Spennende å høre historiene bak musikken vi hørte og hvilken fantastisk rikdom som bare ligger der - lett tilgjengelig. Det hele ble båret til nye høyder da vi seinere på kvelden selv fikk føle hvordan musikken rev oss med."

Tom Halsør, leder for designbransjeseminaret Grafill Edit

“Guttorm formidler sin tilsynelatende ubegrensede musikkunnskap på en morsom og spennende måte, og viser fram en verden av musikk man knapt visste fantes. I tillegg er han en fabelaktig DJ! “

Johanne Kallhovd, daglig leder, Norsk Skuespillersenter

"Guttorm Andreasen holdt et utrolig spennende musikkforedrag med ”Jorda rundt på 80 minutter” under Folkelarm. Han viser en utrolig kunnskap,  engasjement og evne til å formidle. På engelsk eller norsk – spiller ingen rolle for Guttorm. Vi brukte også Guttorm som seminarleder med stort hell.”

Linda Dyrnes, daglig leder FolkOrg

"Vi i Regnskogfondet ga Guttorm en foredragsutfordring: Gi oss "Amazonas rundt på 59 minutter". Han ga oss en fabelaktig underholdende og lærerik reise gjennom de ni Amazonaslandene! Og seinere på kvelden: Fullt dansegulv fra elleve til halv tre om natta. Anbefales sterkt!"

Torkjell Leira, prosjektleder, Regnskogfondet

"Guttorm Andreasen viser en utrolig innsikt og oversikt og gav oss en superinspirerende presentasjon på vår tematiske uke i mai-11. Han fikk kun 60 minutter, men klarte å gi oss mange gode musikkeksempler og en haug med morsomme anekdoter. Det var en stor glede fra begynnelse til slutt for vårt kollegium fra 10 forskjellige land."

Tutu Jacobsen, teamleder, Fredskorpset

"Den musikalske reisen "Jorda rundt på 80 minutter!" var en spennende og morsom opplevelse, der vi fikk høre et stort spekter av groovy folkemusikk fra mange forskjellige kanter av verden. Reiseleder og guide var Guttorm Andreasen, og hans levende og engasjerte formidling vekket vår nysgjerrighet på mange nye konstellasjoner av musikk som flere av oss ikke kjente til fra før!"

Carl Haakon Waadeland, studieleder, musikkteknologi, Institutt for musikk, NTNU