Back to All Events

Classic Album Sundays - Van Morrison: "Astral Weeks"

  • kulturhuset Youngstorget Oslo, Oslo, 0181 Norway (map)

Jeg skal jammen meg få prate om Astral Weeks! Kom, kom!

Event her.

Dette skriver Classic Album Sundays:

"Classic Album Sundays med Guttorm Andreasen presenterer
VAN MORRISON - Astral Weeks (Warner Bros., 1968)

(dørene åpner kl. 18, albumpresentasjon fra kl. 19)

Vi innleder det nye året med en av de mest betydningsfulle plateutgivelsene gjennom tidene, Van Morrisons ’Astral Weeks’ (Warner Bros.), innspilt over tre runder i Century Sound Studios i New York høsten 1968 med produsent Lewis Merenstein (Curtis Mayfield, The Mamas & the Papas, John Cale) og under uvurderlig ledelse i studio fra en av de mange jazzmusikerne som var leid inn for anledningen, bassist Richard Davis. Etter å ha hørt historiene rundt utgivelsen skrur vi av mobiltelefonene og lytter til albumet i sin helhet på et lydanlegg med en dynamikk og presisjon som åpner sider av musikken du ikke ante var der.

GUTTORM ANDREASEN
Lytteklubbvert Kent Horne har denne gang med seg journalist og musikalsk altmuligmann Guttorm Andreasen for en samtale rundt albumet. Mange av oss husker Andreasen fra ulike musikkprogrammer i radio og tv gjennom en årrekke, som for eksempel gjennom Wasabi, Stereo og nå sist Guttorm! på NRK P13. Eller vi kjenner ham som DJ, musiker eller foredragsholder, og vet hvordan hans smittende entusiasme og enorme referanseapparat har hjulpet oss å utvide kunnskapen og assosiasjonene rundt det vi hører. I kveld deler han sine inntrykk fra en plate som har fulgt ham siden tidlig ungdom.

Sir George Ivan Morrisons andre langspiller har ikke bare vist seg relevant for mange av sine lyttere gjennom ulike faser av livet, men har også inspirert andre store artister til å forlenge reisen i det kosmos den nordirske singer-songwriteren satte ut på mot slutten av 60-tallet, bare et par og tyve år gammel. Elvis Costello, Joan Armatrading, Bruce Springsteen, Fleet Foxes og Jeff Buckley, for å nevne noen, har alle beskrevet hvordan musikken har påvirket dem i arbeidet. Men til tross for den endeløse rekken av beundrere for denne sjelsettende samlingen av jazzorkestrale, vokal- og gitarbaserte låter, kan det samtidig være vanskelig å lese et overordnet budskap i Van Morrisons opus. Hans frie, impresjonistiske uttrykksmåte og albumets noe tilfeldige unnfangelse resulterte nærmest i et slags utilsiktet mesterverk.

FØR OG ETTER
Sangene kom fra ulike perioder av Morrisons låtskriverkarriere, poesien på baksiden av albumcoveret ble skrevet år før utgivelsen og innspillingene var nokså spontane og på langt nær så omhyggelig planlagt som mange av de andre klassikerne fra denne tiden, da bruken av multitracks og studioeffekter var blitt mer vanlig og låtene gjerne bygget opp rundt albumets forhåndsdefinerte kreative konsept. 

Her var det produsent Merenstein som bestemte rekkefølgen på låtene for LP-platens to sider, delt inn i to sekvenser, ”In the beginning” på side 1 og ”Afterwards” på side 2, en sammenstilling Van Morrison selv aldri følte seg helt komfortabel med. Han ønsket tvert imot å rette på misforholdet, men lot det passere da han skjønte hvordan folk lyttet til plata, tilla den eget innhold, kom med uventede tolkninger og fant skjulte betydninger mellom linjene. 

Slik beskrev han selv materialet og fenomenet for LA Times noen år senere:

“They are timeless works that were from another sort of place - not what is at all obvious. They are poetry and mythical musings channeled from my imagination. The songs are poetic stories, so the meaning is the same as always — timeless and unchanging. The songs are works of fiction that will inherently have a different meaning for different people. People take from it whatever their disposition to take from it is.”

AUDIO MENY
(Leveres av Duet Audio og Midas Reference)

PLATESPILLER: Torents TD 2035
TONEARM: SME 309
STIFT: Ortofon Cadenza Black
FORFORSTERKER: Soulution 520 med phonotrinn
EFFEKTFORSTERKER: Auralic Merak 2×800W
HØYTTALERE: Piega Classic 80.2
SIGNALKABLER: Midas Reference Flavia
HØYTTALERKABLER: Midas Reference Silje
STRØMFORDELER: Oyaide MTS-6e

KJØREPLAN
18.00 Dørene åpnes – albumrelatert musikk
19.00 Albumpresentasjon: Kent Horne med Guttorm Andreasen
19.25 Albumlytt: Van Morrison – ‘Astral Weeks’
20.15 Spørsmål & svar m/publikum
20.30 Albumrelatert musikk